Saturday, June 23, 2012

Cara-cara membuat donut dari Little Chef Danish

Dulu aku ada hantar Danish pergi kelas membuat donut.
So aku saja nak try tengok sejauh mana ingatan dia dengan cara2 membuat donut.
Aku suruh dia lukiskan cara2nya atas kertas A4.

Puan2 boleh mengikut langkah2 yang ditunjukkan seperti gambarajah di bawah.
Aku boleh memberi jaminan yang donut yang dibuat mengikut seperti langkah2 yang diberi,
akan menjadi gebu dan sedap. Cubalah sendiri.


.

Langkah2 seperti berikut:

1. Cari tepong (tepung)
2. Isi tepong (tepung)
3. Isi aer (air)
4. Ambil tepog (tepung)
5. Buwat bulat (buat bulat)
6. Buwat bulat di tegngh (buat bulat di tengah) : Gunakan jari anda
7. Tugu Asok (tunggu esok): Semalaman.
TIPS: Masa bulan tengah sabit je boleh buat donut. Time bulan penuh, donut tak menjadi. Juga make sure time tu bulan tu nampak jelas hidungnya. Selagi bulan sabit takde hidung, selagi itulah donut puan2 tak akan menjadi.
8. Boleh masak
9. Boleh isi bede (benda2 hiasan)
10. Boleh makan

Sekian sahaja cara2 untuk membuat donut yang gebu dan enak.
Jangan lupa berkongsi resepi ini bersama rakan taulan dan seisi keluarga.

Terima Kasih. Jumpa lagi di entri berikutnya untuk resipi yang lebih menarik.

1 comment:

  1. hehe..comelnya buat donut..tp rasany adik ni lg pandai buat dr sy..sy prnh buat donut tp agak keras..anak2 bedal je makan walaupn x sedap

    ReplyDelete