Monday, June 27, 2011

Blood type diet..berkesan ke? Darah jenis O

Dalam 4 jenis darah yang manusia ada, type A, B, AB and O,
type O ni la yang paling kesian kalau part diet.
Maklumlah, orang lain boleh enjoy nasi,
korang yang berdarah O ni je tak boleh...hehe.

Ada kawan Yong cakap "jadik kucing le aku macam ni asyik makan lauk je.."
Hehe..kind of la..

Harini , untuk mereka yang berdarah O dan nak tahu macam mana nak lose weight dengan cara mengenyangkan, mari kita tengok makanan apa yang menjadi penyumbang tayar spare di pinggang dan ice cream cone di peha anda.



Type Os thrive on intense physical exercise and animal protein. 
Unlike the other blood types, Type Os muscle tissue should be slightly on the acid side.
Type Os can efficiently digest and metabolize meat because they tend to have high stomach-acid content. The success of the Type O Diet depends on the use of lean, chemical-free meats, poultry, and fish. 
Type Os don't find dairy products and grains quite as user friendly as do most of the other blood types.
The initial weight loss on the Type O Diet is by restricting consumption of grains, breads, legumes, and beans. 
The leading factor in weight gain for Type Os is the gluten found in wheat germ and whole wheat products, which interferes with insulin efficiency and slow down metabolic rate. 
Another factor that contribute to weight gain is certain beans and legumes (lentils and kidney beans) contain lectins that deposit in the muscle tissues making them less "charged" for physical activity. 
The third factor in Type O weight gain is that Type Os have a tendency to have low levels of thyroid hormone or unstable thyroid functions, which also cause metabolic problems. 


Therefore it is good to avoid food that inhibits thyroid hormone (cabbage, brussels sprouts, cauliflower, mustard green) but increase hormone production (kelp, seafood, iodized salt).
Several classes of vegetables can cause big problems for Type Os, such as the Brassica family (cabbage, cauliflower, etc.) can inhibit the thyroid function. 
Eat more vegetables that are high in Vitamin K, which helps the clotting factor which is weak in Type Os. The nightshade vegetables can cause lectin deposit in the tissue surrounding the joints.
Because of the high acidity stomach, 
Type Os should eat fruits of alkaline nature such as berries and plums..
Type Os should severely restrict the use of dairy products. Their system is not designed for the proper metabolism. If you are a Type O of African ancestry, you should eliminate dairy foods and eggs altogether.




Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket


Kalau dibaca info yang berwarna merah tu,
ada disarankan supaya meninggalkan makanan2 tertentu.
Contohnya, kobis tak boleh kak bedah. Tak kisah la kobis daun ke, kobis bunga ke,
memang kau tak boleh.

Pastu, gandum pun penyumbang terbesar kegemukan.
Catfishes macam ikan semilang, ikan patin, keli...alaa..yang ada sungut tu le..semua tu tak boleh.
"Dah ..apa yang boleh?"

Ko jangan nak ngamuk tak ketahuan kak bedah, abang mat!
Ko nak selim ke tak?
Kalau nak, ikut je la.
Ko tak nak pun, apa Yong kesah..hahaha!!

Ko buntal pun comel, ko kuruih keding pun kiut.
Tapi kalau rasa keseliman tu membantu kenaikan pangkat korang,
diet je le.
Kalau ikut Yong...guna le diet ni, lebih elok untuk menjamin kesihatan berpanjangan..
insya-allah.

Bloody O's people....chaiyok! Chaiyok!
.
.
.

1 comment:

  1. ada info di atas yang sikit mengelirukan iaitu bahagian vegetables yang not allowed ialah Brassica family vegetables, tapi di baris bawahnya di bahagian most beneficial ada brokoli. setahu saya brokoli juga dari Brassica family seperti kobis dan kobis bunga.

    ReplyDelete